You are here: Home / News

Archieven: News

European Withdrawal Act 2020 is wet geworden

Het voorstel van de European Withdrawal Act heeft nu de laatste fase van de passage door het Britse parlement voltooid, waardoor het de weg vrijmaakt voor de UK om de Europese Unie op 31 januari om 23.00 uur te verlaten.

Alle door de House of Lords ingediende amendementen zijn vandaag binnen een uur verworpen in de House of Commons. De House of Lords hebben als gevolg hiervan besloten geen punt meer te maken van deze verworpen amendementen, waardoor de normale “dealing & wheeling” (het zogenaamde ping pongen) niet heeft plaats gevonden. Het voorstel van de Withdrawal Act is vervolgens aangenomen met grote meerderheid van stemmen in het Parlement.

Het terugtrekkingsakkoord vereist nu alleen Royal Assent van de Britse koningin om feitelijk als wet bekrachtigd te worden.

Verwacht wordt dat het Europees Parlement zijn bekrachtiging op 29 januari zal toevoegen, waardoor een ordelijke beëindiging van het lidmaatschap van het VK binnen de EU volgende week vrijdag mogelijk wordt.

Het feit dat alle amendementen vanuit de House of Lords verworpen zijn, en hier vanuit de Lords geen weerwoord op kwam, geeft een voorspellende waarde over de koerslijn van de UK in de onderhandeling over het te bereiken handelsakkoord.

https://www.linkedin.com/posts/raimondnicodem_nicodem-company-activity-6625859883793215488-KMIa

NDL/HIDC – Brexit Update

  • Datum 31.01.2020,
  • Tijd 10:00,
  • Locatie Nederland Distributieland, Zoetermeer

Over drie weken is Brexit een feit en daarom organiseert Nederland Distributieland een Brexit update in samenwerking Nicodem & Company.

Handelsakkoord
De onderhandelingen over een nieuw handelsverdrag met de EU moeten nog beginnen. Formeel gezien kan dit pas na de exit op 31 januari, echter de eerste schoten voor de boeg zijn al gelost. Alles zal in rap tempo geregeld moeten worden. De chaos van de afgelopen jaren heeft gezorgd dat er na januari nog maar elf maanden over zijn (de transitiefase) om een handelsakkoord te bereiken, waardoor de druk enorm is geworden. Door de verschuiving van de politieke macht in de UK gaan het ook wel meteen hard.

Complex raamwerk
Nicodem legt op zijn inmiddels befaamde wijze de kern bloot: de assen waarlangs de onderhandeling gevoerd gaat worden zijn bepaald en daarmee de scenario’s. De tijdslijnen staan. Waar komt de Political Declaration in dit spektakel terecht, en stelt deze letter of intent tussen de EU en de UK überhaupt nog iets voor? In een paar maanden moet het raamwerk van het verdrag vorm krijgen. In ieder geval wordt het nu menens en is een waardevolle breakdown van deze complexiteit juist nu voor iedereen een must!

Interesse?
U kunt zicht hier aanmelden voor deze Brexit bijeenkomst.

https://www.linkedin.com/posts/nederlanddistributieland_over-twee-weken-is-brexit-een-feit-op-vrijdagochtend-activity-6625295241836548096-4eUD

Brexit Update

European Withdrawal Act aangenomen

Het gaat eindelijk gebeuren.
De tijd van gesleep en vertragen is nu echt voorbij. Een historische doorbraak in jaren van vertraging, uitstel, getreineer, enzovoorts.
Dat betekent werk aan de winkel in de voorbereidingen naar 31 januari, want het is nu serieus en het gaat hard!
Brexit is een “once in a lifetime” ervaring. Er bestaan geen boekjes over hoe dit aan te pakken; dit berust op brede ervaring, analyses en een gedegen inkijk in wat er speelt. Onze specialiteit!

EU-Chief Torpedoes UK Brexit Plans

Even with a “deal” commencing 1 February 2020 the UK has to adapt and pass at least 6 essential bills (to be converted from EU law), discuss the Political Declaration and agree on a level playing field. All of that before ultimo 31 December 2020. And, yes, do not forget the application for a WTO membership and the upload of around 2.000 products and services. Obviously I do agree with Michel Barnier: this is mission impossible, hence it does not influence or block the exit on 31 January 2020. So be aware: the above is a hindrance to the UK and creates an undefined playfield for the EU27.

 

hashtagbrexit

De pleister op de wonde

Het is als een pleister die gepoogd wordt voorzichtig zonder schade van een opgedroogde wond getrokken te worden. Dit uitstel lijkt weer interessant voor velen (we laten de pleister gewoon nog even zitten – dan doet het ook geen zeer), echter de kenners weten toch wel dat het op het uur-U veel pijn doet.

Dat geldt voor de Brexit ook: veel pijn gaat het toch doen, de druk loopt alleen maar op, niemand durft de pleister er meer af te trekken en iedereen weet dat het op enig moment toch moet gebeuren.

Een verdeeld parlement, een Withdrawal Agreement welke inhoudelijk nog steeds wordt verguisd door velen in het parlement, problematiek welke niet wordt opgelost door algemene verkiezingen, als die er al komen, beloofd de derde continuering van de nog steeds opbouwende chaos.

Inhoudelijk wordt men het nooit eens, ook in januari 2020 niet, waarbij de illusie is dat men gedurende de uitsteltijd vrijelijk in de deal kan schrappen en toevoegen.

In feite kan het UK parlement alleen nog met een take-it or leave-it besluit de exit regelen.

Vanmiddag en vanavond gaan we de eerste indicaties weer meemaken: de stemming via een gewone meerderheid of via de FTPA welke een 3/4 meerderheid vereist.

#brexit

https://www.ad.nl/buitenland/eu-geeft-britten-drie-maanden-brexituitstel~a8b6c981/

Hoog spel

Zonder voorbereiding en het nemen van de juiste stappen en maatregelen speelt u enorm hoog spel met Brexit.

We zitten nog geen 6 dagen van de deadline verwijderd. Oppositieleider Corbyn laat zelfs zijn besluit door Europa bepalen, de Ierse Taoiseach Varadkar droomt al over een verenigd Ierland en de Schotten maken zich op voor onafhankelijkheid, wat ook weer leidt tot een EU-border issue met de UK.

Het UK parlement is maximaal verdeeld, zelfs over het houden van verkiezingen. Logisch, omdat iedereen zijn zetel persoonlijk kan kwijtraken en de achterban het hier en daar ook inmiddels zat is. Eigen belang gaat daarmee meer de boventoon voeren.

De EU, inmiddels wijs geworden door alle gedoe, komt niet meer proactief met een verlenging en laat het van de UK afhangen. Terecht, en daarmee buitengewoon gevaarlijk voor u. Een onmiddellijke exit ligt nog steeds voor de deur als de omstandigheden in de UK niet meewerken (en dat doen ze niet). Zelfs als er nu een laatste uitstel komt van maximaal een paar maanden, is het te verwachten resultaat minimaal, aangezien verkiezingen en referenda geen enkele oplossing voor Brexit vormen. Het proces blijft hetzelfde in een compleet verdeeld parlement.

Laat u niet verrassen. U moet echt wat gaan doen! Contact

brexit

Discussie Tijdlijn

Uiteraard zijn PM Johnson en zijn oppositiecollega Corbyn er op de tijdlijn van behandeling van de Withdrawal Agreement Bill niet uitgekomen vandaag. Geen verrassing.

Wat ook geen verrassing was gisteren tijdens de stemming, dat men voor de 2e lezing van de deal stemde (dat was na forse dreiging vanuit PM Johnson dat hij de deal zou terugtrekken), maar tegen de tijdslijn van de behandeling ervan stemde.

Tevens viel op dat er veel procedure-opmerkingen (te weinig tijd, belachelijk, we worden gegijzeld), en relatief weinig inhoudelijke opmerkingen gemaakt werden. Wie er naar het debat heeft geluisterd, kan alleen maar concluderen dat men het inhoudelijk met de deal op vele punten niet eens is.

Het is dus geenszins het geval dat het parlement achter de deal staat en alleen maar meer tijd vraagt. Daar helpt meer tijd (dus uitstel) niet voor en draagt een enorm risico met zich mee dat de deal uiteindelijk weggestemd wordt. Wat men dan wel wil is nog steeds compleet onduidelijk. Uitstel, verkiezingen of referenda zijn namelijk geen van drieën structurele oplossingen.

Ook vraagt PM Johnson de Europese leiders momenteel een veto over de verlenging uit te spreken. Een en ander leidt ertoe dat een No Deal exit geenszins uit beeld is.

Laat u niet verrassen! Contact: www.nicodem.nl

#brexit

TIAS8hr

Brexit: overzien, anticiperen en acteren

Er zijn nog steeds veel bedrijven die niet goed voorbereid zijn op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU). Dit komt mede doordat het vertrek inmiddels meerdere malen is uitgesteld. Hierdoor hebben veel organisaties geen goed beeld van de mogelijke impact en de eventuele hinder die dit met zich meebrengt. Tijdens het interactieve en informatieve 8 uur durende programma TIAS8hr – Brexit: overzien, anticiperen en acteren door Raimond Nicodem kom je te weten waar jij staat en wat je kunt verwachten van de brexit, ondanks de onduidelijke uitkomst. Door deelname aan dit programma weet je precies welke wereld er nog te winnen is na de brexit!

TIAS8hrAlle facts & figures in slechts 8 uur

Ben jij directeur, eigenaar, ondernemer, CFO, CEO, logistiek manager of COO in de (internationale) logistiek? Of ben jij werkzaam in de industriële of transportsector? En wil jij graag weten waar jouw organisatie staat tijdens de voortdurend veranderende brexit-scenario’s? Dan is het nieuwe, inspirerende TIAS8hr-programma Brexit: overzien, anticiperen en acteren iets voor jou. In 8 uur weet je hoe jij jouw organisatie moet inrichten voor de verschillende scenario’s zodat je jouw organisatie effectief door het brexit-proces heen kunt leiden.

Waarom je kiest voor TIAS8hr?

  • Impactvolle mix van lectures, interactie, zelfstudie en vertaalslag naar praktijk
  • Vooraanstaande experts en professoren, veelal met roots in het bedrijfsleven
  • Toegang tot een netwerk van professionals met gemeenschappelijke gedrevenheid en ambitie
  • Hoge return on investement tegen een geringe tijdsinvestering en prijs per deelnemer
  • Toegankelijke en centraal gelegen locatie

Letwin Amendement – Mind The Gap

Het Letwin-amendement lijkt een goede en professionele zet om aan de juiste voorwaarden van een ordelijke deal te voldoen. Echter, zoals het amendement het stelt, zal alle betreffende wetgeving gepasseerd moeten zijn in het UK parlement, voordat het parlement de deal tussen de UK en de EU goedkeurt.

Daar zit hem nu net de stok tussen de spaken:

1. We hebben inmiddels de ruime ervaring dat er niets door het parlement heen komt wat te maken heeft met WEL DOEN. Alle votes over de afgelopen 3,5 jaren zijn uitgekomen op NIET DOEN.

2. Alle betreffende wetgeving is ook een ruim begrip. Buiten de EU Withdrawal Act moeten er nog tenminste 6 cruciale wetten (w.o. de Trade Bill) goedgekeurd worden om de UK op eigen benen te kunnen laten staan, laat staan lid te worden van de WTO.

Dit alles kan dus nog jaren duren en tel daar nog een factor bij op om het parlement daarmee tenminste 6x DOEN te laten zeggen, voordat de deal volgens het Letwin amendement behandeld kan worden. Dat is dan de 7de DOEN. Een nog niet vertoond huzarenstuk dus.

Ik geeft het u te doen.

De Brexit gaat er echt heel veel sneller komen, gezien het aantal opties (11) welke PM Johnson nog in de tas heeft. Mind the gap tussen vermeend uitstel en werkelijkheid. Acteer dus nu! www.nicodem.eu

#brexit

Super Saturday

Zoals inmiddels gebruikelijk in het UK parlement: na een dag aan oeverloos gedebatteer op deze speciale zaterdag, met 16 stemmen verschil wederom vertraging veroorzaken op de Brexit, zonder ook maar een alternatief van een plan op tafel te hebben. De onderhandelaars zijn er met stoom en kokend water de afgelopen dagen uitgekomen, worden echter nu voor de 4e maal tegengehouden door het parlement.

De verdeeldheid in het UK parlement wordt haast legendarisch: besluiten worden niet genomen of getorpedeerd, de besturing van het land is zo niet mogelijk en een grotere verkwisting van energie en tijd is haast niet voorstelbaar, terwijl de belangen voor toekomst en economie gigantisch zijn. Nog steeds wordt er in het parlement gesproken over het tegengaan van een no-deal exit, echter de kans dat juist dit nu gaan gebeuren is vele malen groter geworden.

Een no-deal exit kan alleen maar vermeden worden als er een deal op tafel ligt. Men heeft kennelijk niet door dat uitstel met het enige doel om uit te stellen (net als de vorige keren) geen enkel nut heeft.

Tip: Neem in ieder geval actie om uw onderneming voor te bereiden op wat komen gaat. In alle onvoorspelbaarheid is één ding zeker: Brexit gaat gebeuren en hierdoor veranderen zaken structureel!

www.nicodem.eu

brexit